5 Essential Elements For solunum yetmezliği
Wiki Article
Uzman hekim vantilatörü gerektiği şekilde ayarlar. Bu sayede ciğerlerden en doğru düzeyde oksijen girişi sağlanır. Makine hasta kendi nefes alıncaya kadar kullanılır.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadvertığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.
Cihazın kalibrasyonu üretim esnasında yapılır ve cihaz her açıldığında kendini kalibre eder. SpO2, pulse oksimetre ile ölçülen oksijen saturasyonunu ifade eder; p harfi pulse oksimetreyi tanımlar.
Kalp İşlevi: Kalp yetmezliği ve diğer kalp rahatsızlıkları kandaki oksijen seviyelerini etkileyebilir.
Omurga ile alakalı sorunlar, örneğin; omurgada eğri, omurgada oluşan eğriler nefes alma konusunda destek sağlayan kasları ve kemikleri etkiler.
Her solunum yetmezliği yaşayan hasta için her tedavi uygun olmayabilir. Tedavi, sorunun kaynağına, süresine ve şiddetine bağlı olarak değiştiğinden dolayı en solunum yetmezliği uygun tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir etkilenebilir.
Hangi sebepten olursa olsun nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler mutlaka en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir. Kısa sürede tedavi altına alınmazsa akciğer yetmezliği yoğun bakım sürecine geçilebilir.
Solunum yetmezliği, hastanın durumuna bağlı olarak değişen çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında:
Oksijen Tedavisi: Kandaki oksijen oranı düşük olan hastalarda evde kullanılabilen oksijen tedavisi uygulanır.
Solunum yetmezliği akut veya solunum yetmezliği tipleri kronik olabilir. Akut solunum yetmezliği genellikle aniden ortaya çıkar ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Mekanik ventilasyon solunumu desteklenmesinin ve solunumun devam etmesinin bir cihaz lawnımıyla sağlanmasıdır. Solunum güçlüğü yaşanan ve hastanın kendi başına solunum yapamadığı durumlarda başvurulmaktadır. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Beraberinde hava yolu tıkanıklıklarını azaltacak ilaçlar kullanılarak solunum daha kolay bir hale getirilmektedir.
Tedaviye tamamlayıcı bir yaklaşım, solunum yetmezliğiyle mücadele eden bireyin genel sağlığını iyileştirebilir ve tedavi sürecini destekleyebilir.